måndag 14 maj 2018

Elektriska kretsar med batterier

Allmänt om elektriska kretsar. När man kopplar en lampa till ett batteri kommer strömmen att gå genom ledningarna och få lampan att lysa. Parallellkoppling av två batterier : Batteriernas spänning adderas inte.


Kretsen får den spänning som det starkaste batteriet har. När det ena batteriet är urladdat . Filmen skildrar vad elektriska kretsar är. För att skapa en enkel elektrisk krets krävs bara några få saker.


Ställa upp och räkna ut ström, spänning och resistans i en elektrisk krets med. Om vi kopplar ett batteri till en lämplig glödlampa med hjälp av ett par sladdar får vi en elektrisk krets där ström flyter. Strömmen får glödtråden att glöda så att . Vad menas med att en elektrisk krets är sluten?


Rita en krets med två seriekopplade batterier , en glödlampa och en strömbrytare. Kretsar med batteri resistans och strömbrytare. Undersöka elektriska fält och fältlinjer 2. I följande exempel ska vi se närmare på hur strömmen beter sig när den går genom kretsar som består av ett batteri och glödlampor.


Vid seriekoppling av batterier ökar spänningen i kretsen. Elektrisk kretsar (video av Magnus Rönnholm). De längtar efter att jämna ut skillnaden i elektrisk laddning.


Nu har vi en krets , så lyser lampan, ända tills batteriet tar slut. Koppla ihop ett batteri , en strömbrytare och en lampa. Vad händer med lampan då du trycker på strömbrytaren? Försök förklara varför på fråga b. Svart: Spänning kan förstås som en spänningskällas möjlighet att driva elektroner i en elektrisk krets.


I ett batteri kan man se spänningen som minus- sidans . Två batterier har tillsammans en högre spänning än ett enda batteri. Denna vecka har vi pratat om och byggt olika slutna kretsar och lärt oss om hur ett batteri fungerar. Idag frågade en elev vad som händer med den ström, . Fråga: Vi har haft tema kretsar kring el.


Hur lång tid tar det för . Vi har hittat idéen till elektriska kretsar med trolldeg på Squishy Circuits. Har du bara två lysdioder kanske det räcker med batterier , har du . När vi kopplar in ett batteri i en krets uppstår en skillnad i potential mellan ledarens ändar . En elektrisk ström är en ström av elektroner, dvs. Nu tänker vi oss att vi kopplar en krets med enbart ett batteri likt bilden ovan. Vi har tidigare sagt att spänningskällan i en krets har en källspänning och en polspänning.


Om spänningskällan är ett batteri , gäller att de inte har samma värde då. Alla elektriska maskiner omvandlar den elektriska energin till värme eller . En källa för elektriska laddningar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg